Oud & Nieuw Champagne tips voor:

RTL Boulevard Champagne - jeroemschampagne.nl

Op maandag 28 december werd ik uitgebreid geïnterviewd door RTL Boulevard. Hieronder zijn alle vragen en tips helemaal uitgewerkt.

Passie voor Ambachtelijke Champagne van Boetiek Champagnehuizen.

FRAGMENT RTL BOULEVARD
🥂scroll iets naar beneden 🥂

Oliebollen met Champagne - jeromeschampagne.nl

Oliebollen met Champagne

Online Champagne Proeverij - jeromeschampagne.nl

Samen genieten en vieren met Top Champagne

Jérôme met Pierre Demets in de Wijngaard - jeromeschampagne.nl

Ambacht in de wijngaard – Jérôme met Pierre Demets

Sinds 2016 werken wij ieder jaar mee met de oogst bij onze wijnboeren. Alle processen van druivenplukken tot op de trekker rijden, van de pers vullen tot het vinificatieproces hebben wij inmiddels mogen meemaken. Door het jaar heen zijn we ook regelmatig in de Franse Champagnestreek te vinden en proberen we altijd weer een (halve) dag mee te werken in alle Champagneprocessen. Op die manier hebben we alle kennis direct vanuit de praktijk en kijken we natuurlijk ook direct mee of de kwaliteit wel wordt gewaarborgd. Onze boeren doen er iedere dag er alles aan doen om alleen maar Champagne maken van de allerhoogst haalbare kwaliteit.

Champagne vragen van RTL en Jérôme’s zijn antwoorden

In de kelder bij René Jolly Champagne

Tip 1

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco?

Het zijn alle drie mousserende wijnen uit drie verschillende landen uit een specifieke wijnstreek uit het land. Cava uit Spanje. Prosecco uit Italië. En Champagne uit de Franse streek Champagne. De overkomst is het feit dat het een wijn is en bubbels heeft. Verder is er weinig hetzelfde aan. De onderdelen die het heel verschillend maken zijn Het klimaat, druivenras, rijpingstijd en de terroir.

Cava – hoofdzakelijk uit de Penedès een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië – min rijping 9 maanden. Druivenrassen: macabeo, xarel·lo en parellada

Prosecco – regio Veneto – gemaakt van de glera druif. 2e vergisting is op tank ipv op fles waardoor de bubbes veel zachter – geschikt om jonger te consumeren.

Champagne – regio Champagne Ardennen – gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier (en 4 anders soorten). De uitzonderlijke krijtbodem zorgt voor de finesse en elegantie die de andere mousserende wijnen nooit kunnen evenaren.

Alle soorten mousserende wijnen kunnen heerlijk zijn. Het zijn wel allemaal een ander soort product. Een Franse rode bordeaux en Italiaanse rode Barollo zijn ook niet vergelijkbaar.

Bovendien zal een trotse cava of prosecco wijnboer zijn product nooit een Champagne willen noemen. Deze vraag is denk ik iets typisch van de consument. Champagne heeft allure, klasse en iets chiques. En dat is denk ik wat we zoeken als er iets feestelijks is. En noemen we het snel en voor het gemak Champagne.

Tappen Pinot Noir Rosé

Proeven

Ambachtelijke producten

Jérôme geïnterviewd @ RTL Boulevard

Jérôme en Pierre Demets oogst 2019 - jeromeschampagne.nl
Pinot Noir Druiven oogsten - jeromeschampagne.nl

Tip 2

– Wat moeten we allemaal drinken met Oud & Nieuw?

Mijn missie als Champagne Coach is dat we meer en vaker leuk en toffe vieren. Vaker iets speciaal maken. Een mousserende wijn heeft iets extra feestelijks, iets sprankelends dus ik zou absoluut bij een bubbelwijn blijven. En als je zo’n heerlijke plop van zo’n fles hoort, dan hoor je toch als net iemand heel vrolijk Champagne roepen. Een feeststemming.

Je kunt drinken wat je zelf wilt natuurlijk. De traditie is wel een echte Franse Champagne en bovenal omdat het gewoon echt erg lekker is. Het is ook een stuk duurder en daar kies ik zelf voor om dat af en toe daaraan uit te geven.

Die 12u is toch wel echt speciaal moment in het jaar toch? Je kijkt terug op alle bijzondere momenten en wenst elkaar een mooi gezond nieuw jaar. En als het even bij het budget past, dan vinden de meeste mensen het toch leuk om voor een échte Champagne te kiezen.

Koop lokaal
Overigens zie je een enorme trend om dingen bij de boer te kopen. Kratje groente van de boer, vlees pakketten direct van de boer. En dan heb je vaak super verse producten en top kwaliteit in huis, en je steunt er bovendien ook onafhankelijke boeren mee. Zo kijk ik ook naar die kleine Boetiek Champagnehuizen. En juist daarin heb ik me gespecialiseerd. De kwaliteit ligt hoog en omdat er bij ons geen tussenhandel tussen zit, een scherpe prijs, maar weet je ook wanneer het uit de kelder is gekomen. En dat is heel gunstig.

Tip 3

Wat is een goede, alcoholvrije variant?
(is dat een beetje te zuipen?)

Daar hebben wij lang naar gezocht moet ik zeggen. Veel alcoholvrij is gewoon niet lekker. Het is een product waarvan mooie kwaliteit druiven eerst echt een mooie wijn is gemaakt, die een jaar grijpt heeft, vervolgens onder vacuüm is gedealcoholiseerd. Bij deze techniek is de wijn slechts verwarmt tot 32 graden ipv verhit tot 78 graden, waardoor er veel meer aroma en smaak behouden blijkt. Met koolzuur is de bubbel er vervolgens aan toegevoegd. We krijgen hier heel fijne reacties op.

Ons alcoholvrij aanbod

Tip 4

Bij die oliebollen… moet je dan juist een zoete of droge variant hebben?

Zelf hou ik van droge Champagnes. De oliebol en appelbeignets zijn natuurlijk wat zoeter. Als je de avond feestelijk wil starten, begin dan de avond met een mooi glas droge Champagne. Wil je er later op de avond een oliebollen bij eten ga dan voor een minder droge Brut soorten of misschien zelfs een demi sec.
En een Magnumfles, dat is natuurlijk helemaal te bomb. De ultieme rijpingsfles. Maar bovenal ziet het er natuurlijk heel tof uit.

Recept voor dé perfecte oliebol voor bij Champagne (minder zoet)
Tonijn hapje bij Champagne - jeromeschampagne.nl

Tonijn hapje met wasabi crumble en koriander limoen mayonaise

Tip 5

Wat voor hapjes kun je nog meer lekker met bubbels drinken als je de oliebollen zat bent?

In ongeveer 12 weken vindt ‘de tweede gisting de fles’ plaats. De Liqueur de Tirage zorgt voor een tweede gistproces in de fles.* Hierbij stijgt de alcohol van ongeveer 10/10,5% naar een percentage van 12 tot 12,5 en koolzuurgas. Deze koolzuur kan niet ontsnappen en blijft dus in de fles. Die druk loopt op tot wel 6 bar. Ter vergelijking: een autoband is zo’n 2,5 tot 3 bar. Als een fles een kleine beschadiging heeft, is er dan ook een grote kans dat de fles tijdens de 2e gisting explodeert. Zo af en toe zie je een stapel flessen in de kelder waar er kapotte fles tussen ligt. De flessen die heel blijven (gelukkig het leeuwendeel) krijgen tijdens dit proces dus hun prachtige bubbels. De basiswijn hier waarmee dus een Champagnewijn -mousserende wijn- geworden. Nadat de gisting klaar is, sterven de gistcellen en dwarrelen naar de onderkant van de fles. Dit wordt bezinksel, depot of droezel genoemd en ligt dan in de fles. Dit wordt ook wel de ziel van de wijn genoemd. De ziel blijft tijdens het gehele rijpingsproces in de fles zitten. Het zorgt voor een mooie smaak en draagt bij aan een elegante rijping. De fles blijft nog wel ‘even’ liggen.

Tip 6

Waar moet een goede glas bubbels aan voldoen? En maakt het dan uit of het prosecco, cava of champagne is?

Liefst verse fles uit de kelder van een passievolle wijnboer. Zorg dat je niet voor die fles gaat die al lang bij de slijter op de plank staat.

De drinktemperatuur heeft ook invloed op de smaak. Hoe kouder – bij 6-8 graden- hoe minder de smaak spreekt. Als de fles al even eerder uit de koeling of uit het ijs is gehaald – en wat warmer is, zeg 9-12 graden hoe meer aroma en smaken je krijgt. Als de Champagne al wat ouder – ouder dan 4 /5 jaar – is vind ik het fijn om de fles al even eerder te openen.

Nog een tip. De meeste mensen kopen vaker de bekende merken. Maar mijn tip is echt een écht lekkere Champagne van een klein Champagnehuis kunt vinden. Als je de juiste vindt dan zul je het verschil merken. Zowel in smaak als in je portemonnee.

René Jolly in onze webshop
Pierre Eric Jolly fles rijping Champagne - jeromeschampagne.nl

Een ‘verse’ fles uit de kelder ipv die al een tijd bij de slijter staat.

Tip 7

Wij krijgen altijd zo’n ontzettende volle en opgezette buik van al die bubbels.. wat doe je daar tegen?

Komt dat wel door de Champagne? Of had je beter die ene oliebol kunnen laten liggen? Zelf heb ik er niet zo’n last van. Als je dit ook krijgt van andere koolzuurhoudende drankjes dan misschien het laten bij een glaasje. Het is misschien niet heel chique om te zeggen maar als je er veel van drinkt, moet je nu eenmaal wat boertjes laten. Die binnen houden helpt natuurlijk ook niet echt mee.

Tip 8

Wat voor glazen kun je het beste gebruiken? Maakt dat uit?

Beste glas is een ballon flûte. En als je die niet hebt, kies dan voor een mooi wit wijnglas. De ballon flûte zit tussen een coupe en een flûte in. Het heeft de bolling van de coupe en de hoogte van een flûte.

Coupe – sjiek en elegant, je waant je in vroeger tijden – minder geschikt om de bubbels goed vast te houden in het glas. De aroma’s vervliegen veel te snel. Het verhaal gaat dat het glas de grote heeft van de borstafdruk van de vrouw van Napoleon.

Flûte – strak en stijlvol – erg geschikt om de bubbels lang vast te houden. De aroma’s komen helaas niet goed vrij.

Coupe en flûte zijn dus beide minder geschikt. Maar vanzelfsprekend is het persoonlijke voorkeur en alles waar jij het graag uit drinkt is top.

Koop professionele Champagne glazen
Champagne glazen - jeromeschampagne.nl

Professionele proefglazen

Sinds 2016 importeren wij met veel liefde de lekkerste Ambachtelijke Champagne van kleine Boetiekhuizen. Elke fles is met zorg geselecteerd.

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van deze informatie, je kunt ons altijd mailen op jeroen@jeromeschampagne.nl

Mocht je nav dit artikel zelf zin in goede Champagne hebben gekregen, laat ons een proefbox voor je samenstellen. We sturen je dan een box van 3 of 6 flessen toe met verschillende soorten Champagne met een proefnotitie formulier waardoor je je eigen smaak thuis in alle rust kunt onderzoeken.
Stuur een e-mail jeroen@jeromeschampagne.nl met in onderwerp. Omdat je zo ver bent gekomen, vind ik het leuk om je een cadeau te doen. Als je als onderwerp schrijft: ‘Ja leuk doe mij een proefbox en een bouchon (Champagnekurk)’. Krijg je van ons een gratis Champagnekurk twv €17,50. Daarmee kun je je fles tussentijds afsluiten en -mocht dat nodig zijn- een paar dagen bewaren.

Leuk dat je ons artikel hebt gelezen. Santé Jeroen

×

Bestelling Afhalen

Je kunt je bestelling kosteloos afhalen. Deze optie kun je alleen kiezen indien je het ophaalmoment vooraf met ons afstemt. Afhaaltijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.30uur Maassluisstraat 2 in Amsterdam

Deze optie is ook geschikt om te kiezen indien je onze producten al hebt ontvangen en nog even komt afrekenen.

Tickets Proeverijen

Er worden geen verzendkosten gerekend voor tickets. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Je ontvangt geen tickets per post.

 

Pickup

Pickup is free of shippingcharge. You can only choose this option if you agree the collection time with us in advance. Time: monday to friday 08.30am-17.30pm Maassluisstraat 2 in Amsterdam

Use this option when you already received our products and still need to do the payment.

Tickets Tastings

No shippingcosts for tickets. You will only receive conformation by email. You will not receive tickets by postmail.

Geef mij persoonlijk advies

Hoi Jérôme, wil je ons advies geven voor een passend Champagne geschenk?

  • Hoi Jérôme, wil je ons advies geven voor een passend Champagne geschenk?
    Alle geschenken komen met uitleg over de gekozen Champagne + storytelling over het Champagnehuis in een mooie gouden envelop. Vanaf 10 stuks eigen print op de deksel van de houten kist. Exclusief eenmalige proefdrukkosten €25 en extra kosten €25-€50 transport van leverancier naar ons magazijn. Eigen logo of boodschap op achterlabel op de fles vanaf €150/200 (alle informatie over de Champagne staat ook op label). Loont bij grotere oplages €3 bij 50 stuks, €2 bij 100 stuks, €1 bij 150 stuks. Verschillende opties voor een persoonlijk kaartje bij geschenk.
vanaf €200,- kosteloos verzending (per adres) 0
Er zitten geen producten in het winkelmandje
Verder winkelen
0
Champagne vragen? WhatsApp ons