Op maandag 28 december werd ik uitgebreid geïnterviewd door RTL Boulevard. Hieronder zijn alle vragen en tips helemaal uitgewerkt.
Passie voor Ambachtelijke Champagne van Boetiek Champagnehuizen.
Op maandag 28 december werd ik uitgebreid geïnterviewd door RTL Boulevard. Hieronder zijn alle vragen en tips helemaal uitgewerkt.
Passie voor Ambachtelijke Champagne van Boetiek Champagnehuizen.
Sinds 2016 werken wij ieder jaar mee met de oogst bij onze wijnboeren. Alle processen van druivenplukken tot op de trekker rijden, van de pers vullen tot het vinificatieproces hebben wij inmiddels mogen meemaken. Door het jaar heen zijn we ook regelmatig in de Franse Champagnestreek te vinden en proberen we altijd weer een (halve) dag mee te werken in alle Champagneprocessen. Op die manier hebben we alle kennis direct vanuit de praktijk en kijken we natuurlijk ook direct mee of de kwaliteit wel wordt gewaarborgd. Onze boeren doen er iedere dag er alles aan doen om alleen maar Champagne maken van de allerhoogst haalbare kwaliteit.
Cava – hoofdzakelijk uit de Penedès een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië – min rijping 9 maanden. Druivenrassen: macabeo, xarel·lo en parellada
Prosecco – regio Veneto – gemaakt van de glera druif. 2e vergisting is op tank ipv op fles waardoor de bubbes veel zachter – geschikt om jonger te consumeren.
Champagne – regio Champagne Ardennen – gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier (en 4 anders soorten). De uitzonderlijke krijtbodem zorgt voor de finesse en elegantie die de andere mousserende wijnen nooit kunnen evenaren.
Alle soorten mousserende wijnen kunnen heerlijk zijn. Het zijn wel allemaal een ander soort product. Een Franse rode bordeaux en Italiaanse rode Barollo zijn ook niet vergelijkbaar.
Bovendien zal een trotse cava of prosecco wijnboer zijn product nooit een Champagne willen noemen. Deze vraag is denk ik iets typisch van de consument. Champagne heeft allure, klasse en iets chiques. En dat is denk ik wat we zoeken als er iets feestelijks is. En noemen we het snel en voor het gemak Champagne.
Je kunt drinken wat je zelf wilt natuurlijk. De traditie is wel een echte Franse Champagne en bovenal omdat het gewoon echt erg lekker is. Het is ook een stuk duurder en daar kies ik zelf voor om dat af en toe daaraan uit te geven.
Die 12u is toch wel echt speciaal moment in het jaar toch? Je kijkt terug op alle bijzondere momenten en wenst elkaar een mooi gezond nieuw jaar. En als het even bij het budget past, dan vinden de meeste mensen het toch leuk om voor een échte Champagne te kiezen.
Koop lokaal
Overigens zie je een enorme trend om dingen bij de boer te kopen. Kratje groente van de boer, vlees pakketten direct van de boer. En dan heb je vaak super verse producten en top kwaliteit in huis, en je steunt er bovendien ook onafhankelijke boeren mee. Zo kijk ik ook naar die kleine Boetiek Champagnehuizen. En juist daarin heb ik me gespecialiseerd. De kwaliteit ligt hoog en omdat er bij ons geen tussenhandel tussen zit, een scherpe prijs, maar weet je ook wanneer het uit de kelder is gekomen. En dat is heel gunstig.
De drinktemperatuur heeft ook invloed op de smaak. Hoe kouder – bij 6-8 graden- hoe minder de smaak spreekt. Als de fles al even eerder uit de koeling of uit het ijs is gehaald – en wat warmer is, zeg 9-12 graden hoe meer aroma en smaken je krijgt. Als de Champagne al wat ouder – ouder dan 4 /5 jaar – is vind ik het fijn om de fles al even eerder te openen.
Nog een tip. De meeste mensen kopen vaker de bekende merken. Maar mijn tip is echt een écht lekkere Champagne van een klein Champagnehuis kunt vinden. Als je de juiste vindt dan zul je het verschil merken. Zowel in smaak als in je portemonnee.
René Jolly in onze webshop
Coupe – sjiek en elegant, je waant je in vroeger tijden – minder geschikt om de bubbels goed vast te houden in het glas. De aroma’s vervliegen veel te snel. Het verhaal gaat dat het glas de grote heeft van de borstafdruk van de vrouw van Napoleon.
Flûte – strak en stijlvol – erg geschikt om de bubbels lang vast te houden. De aroma’s komen helaas niet goed vrij.
Coupe en flûte zijn dus beide minder geschikt. Maar vanzelfsprekend is het persoonlijke voorkeur en alles waar jij het graag uit drinkt is top.Koop professionele Champagne glazen
Als je nog vragen hebt naar aanleiding van deze informatie, je kunt ons altijd mailen op jeroen@jeromeschampagne.nl
Mocht je nav dit artikel zelf zin in goede Champagne hebben gekregen, laat ons een proefbox voor je samenstellen. We sturen je dan een box van 3 of 6 flessen toe met verschillende soorten Champagne met een proefnotitie formulier waardoor je je eigen smaak thuis in alle rust kunt onderzoeken.
Stuur een e-mail jeroen@jeromeschampagne.nl met in onderwerp. Omdat je zo ver bent gekomen, vind ik het leuk om je een cadeau te doen. Als je als onderwerp schrijft: ‘Ja leuk doe mij een proefbox en een bouchon (Champagnekurk)’. Krijg je van ons een gratis Champagnekurk twv €17,50. Daarmee kun je je fles tussentijds afsluiten en -mocht dat nodig zijn- een paar dagen bewaren.
Leuk dat je ons artikel hebt gelezen. Santé Jeroen
Je kunt je bestelling kosteloos afhalen. Deze optie kun je alleen kiezen indien je het ophaalmoment vooraf met ons afstemt. Afhaaltijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.30uur Maassluisstraat 2 in Amsterdam
Deze optie is ook geschikt om te kiezen indien je onze producten al hebt ontvangen en nog even komt afrekenen.
Er worden geen verzendkosten gerekend voor tickets. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Je ontvangt geen tickets per post.
Pickup is free of shippingcharge. You can only choose this option if you agree the collection time with us in advance. Time: monday to friday 08.30am-17.30pm Maassluisstraat 2 in Amsterdam
Use this option when you already received our products and still need to do the payment.
No shippingcosts for tickets. You will only receive conformation by email. You will not receive tickets by postmail.
Hoi Jérôme, wil je ons advies geven voor een passend Champagne geschenk?